Lymftaping is een welkome aanvulling op de behandeling van lymfoedeem en zenuwpijn.
Het is geen wondermiddel, maar als je last hebt van lymfoedeem of van zenuwpijn kan lymftapingeen goede aanvulling zijn op bestaande en toegepaste therapieën voor lymfoedeem of zenuwpijn. Fibrotisch weefsel (bindweefsel) wordt aanmerkelijk zachter, en zelfs verschrompeld littekenweefsel (na bestraling bijvoorbeeld) verbetert onder invloed van de werking van de tape.
Vanuit de principes van de kinesiologie kwam Kenzo Kaze op het idee om een materiaal te ontwikkelen dat voor het lichaam voorwaarden schept om zichzelf te genezen. Het resultaat was een tape die eruit ziet als een gewone pleister, maar die qua elasticiteit, dikte en gewicht overeenkomt met de menselijke huid. Hij is hypoallergeen en waterbestendig. Door de elasticiteit beperkt de tape je niet in je bewegingen.
Hoe werkt het?
De tape wordt ‘onder spanning’ aangebracht, op een gerekte huid, waardoor de tape de huid als het ware ‘lift’; de bovenste huidlaag wordt iets ‘opgetild’ en door bewegingen die je maakt, ook nog iets gerekt. Het gevolg hiervan is, dat de ruimte tussen eerste en tweede huidlaag, waarin zich haarvaatjes bevinden, groter wordt. Dat leidt tot een betere doorbloeding en daarmee tot een betere afvoer van afvalstoffen (aanwezig in lymfevocht). Hierdoor vermindert het oedeem, terwijl bovendien door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwuiteinden afneemt, waardoor ook zenuwpijn vermindert. Door de grotere ruimte tussen de huidlagen wordt het fibrotisch weefsel losser van structuur daardoor kunnen de kleine lymfvaatjes het vocht beter opnemen en afvoeren. Het grootste gedeelte van het vocht wordt via de huid afgevoerd. Tachtig procent van de lymfebanen liggen in de huid. Het is dus belangrijk deze te stimuleren om meer lymfevocht af te voeren.
Een andere werking van de tape is sturen en stimuleren: Het oedeem heeft de eigenschap om zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen. Door de speciale wijze van aanbrengen stimuleer je de verplaatsing van het oedeem in de richting van de lymfknopen die nog wèl functioneren. Dus daarheen, waar we het graag willen hebben.
Omdat de tape een dag of vijf kan blijven zitten, ook tijdens het douchen, is er gedurende die tijd dus sprake van een 24-uurs behandeling!
Niet alleen de arm
Lymfoedeem komt vaak voor in de arm aan de kant waar een borstoperatie heeft plaatsgevonden. Meestal is dat na een okselkliertoilet en bestralingen. Maar lymfoedeem of zenuwpijn kunnen zich ook voordoen in de thoraxwand (de borstkas), het schoudergebied, of op en rond het litteken. Bij een borstsparende operatie kan lymfevocht zich eveneens in de borst ophopen.
Bij oedeem in een arm zijn de behandelmogelijkheden duidelijk: manuele lymfedrainage, bandageren (compressiezwachtelen) en dan, als de arm stabiel is, een therapeutische elastische kous (TEK). Bovendien is de afvloed van lymfvocht beïnvloedbaar door oefeningen en bepaalde houdingen zoals ondersteunen of hoger leggen van de arm.
Op andere plaatsen dan de borstkas ligt de behandeling minder voor de hand. Daar is, naast lymfdrainage nu ook lymftaping mogelijk. Zoals uit ervaringen van lotgenoten blijkt, zijn hiermee de laatste jaren goede resultaten bereikt.
Naar een kousloze toekomst?
Tape stimuleert de vochtafvoer zodanig, dat een kous overbodig zou kunnen zijn in bepaalde gevallen.In enkele gevallen treedt een huidirritatie op na gebruik van de tape. Dat komt echter zeer zelden voor: de tape is hypoallergeen.
Wie kan lymftaping toepassen?
In principe kunnen alle huidtherapeuten taping toepassen, maar niet iedere therapeut is deskundig op dit gebied. Daarbij is het steeds opnieuw zoeken naar de juiste wijze van tapen; iedere patiënt is anders, dus ook de toepassing van de tape. Om lymftaping te mogen toepassen, hebben de therapeuten van Huidkliniek Amsterdam Zuid een speciale cursus gevolgd.
Bel voor meer informatie of een afspraak: