De zon maakt vrolijk en geeft energie. Bovendien stimuleren Uv-stralen de aanmaak van vitamine D, wat nodig is voor onder andere de opbouw van de botten. Maar teveel zon is niet goed voor je en zelfs schadelijk. Dat is niet nieuw. En iedereen, jong en oud moet zich dus goed beschermen tegen de zon. Maar kinderen verdienen extra aandacht als het gaat om blootstelling aan zonlicht.
De huid is nog in ontwikkeling
De huid van een kind is nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar voor de UV straling. De huid van een volwassen persoon kan zich deels zelf tegen UV licht beschermen maar de kinderhuid nog niet. Doordat de huid fijner is, kan er diepere cel beschadiging optreden en omdat het pigmentsysteem nog niet erg ontwikkeld is, heeft een kind dus nog geen eigen afweersysteem Daarom moeten kinderen, nog meer dan volwassenen, optimaal worden beschermd.
Teveel zon
De zon wordt steeds sterker en de straling steeds schadelijker. Volgens berekeningen krijgt 1 op 55% van de kinderen die in 2008 of later zijn geboren, op latere leeftijd een melanoom. Dit ontstaat al in de kinderjaren. Want 80% van de UV-blootstelling in een mensenleven krijgen we vóór ons 18e jaar.
Hoe komen we aan dit hoge percentage UV?
Tijdens de vakantie brengt een derde van de kinderen gemiddeld 15 uur per week door in een zwembroek in de zon. Dat is veel te veel. Tel daarbij op water en zand dat ook nog eens zeker 30% van de Uv-stralen extra weerkaatsen.
Littekens
Teveel blootstelling aan zon beschadigd huidcellen. Gevolg: verbranding en diepe cel beschadiging. Deze beschadiging zorgt voor (onzichtbare) littekens. Want zelfs wanneer het lijkt of de verbranding van de huid weer is verdwenen, de beschadiging blijft in de huid aanwezig. Een kind draagt deze ‘littekens’ een leven lang met zich mee. Hoe meer littekens er gedurende ons leven ontstaan, hoe groter de kans dat zich op latere leeftijd huidkanker ontwikkelt. En bovenop die diepe huidschade is er dan ook nog het gevaar voor dehydratatie (uitdroging) en voor een zonnesteek. Bescherm je kind daarom extra goed tegen de zon. Kinderen zijn niet in staat om het gevaar in te schatten. Aan jou als ouder/verzorger de taak om je kind goed te beschermen
Zo geef je je kind extra bescherming:
1. De huid voorbereiden op de zon
Laat de huid van je kind in het voorjaar wennen aan de zon. Ga elke mooie in ieder geval dag een paar keer kort naar buiten. Op die manier ontstaat er een natuurlijke opbouw van de bescherming van de huid. Dit geldt in het voorjaar maar ook na een regenachtige periode in de zomer. Als de zonkracht 3 of hoger is, dan moet er zeker al gesmeerd worden!
2. Zorg voor schaduw
Houd je kind tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon. Op zeer zonnige dagen is het goed om de gehele dag voor zoveel mogelijk schaduw te zorgen. Laat je kind niet in de volle zon spelen.
- Zorg voor een parasol of zonnescherm
- Geef je kind een zonnehoedje of pet
- Trek je kind een t-shirt aan. Liefst met lange mouwen. Laat je kind in elk geval niet te lang bloot of in zwemkleding rondlopen.
3. Pas op met zonnebrillen
Laat je kind geen speelgoedzonnebril dragen! Een speelgoedbril biedt geen enkele bescherming en is zelfs gevaarlijk. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom voor kinderen erg belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het UV-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
Een goede zonnebril is te herkennen aan de CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20 procent absorptie van het licht. Bescherming 4 wil zeggen 92-97 procent lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% is het advies. Kies voor je kind een zonnebril met markering CE 3. Let er verder op dat de glazen van onbreekbaar polycarbonaat zijn. Het blijven tenslotte kinderen.
4. Goede anti-zonnebrand
Kies voor een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor van minimaal 30 en liefst hoger. Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan in. Smeer gevoelige plekjes zoals neus, oren, nek en witte randjes extra in. Herhaal het insmeren elke twee uur en na het zwemmen. Laat je niet misleiden door teksten als ‘gehele dag bescherming’ of slechts 1x smeren. En let op met waterproofproducten. Ze zijn wel beter tegen water bestand, maar bij het afdrogen of spelen in het zand is je kind al snel onbeschermd. Goed blijven smeren dus.
5. Kinderen kopiëren graag
Geef zelf het goede voorbeeld en ga niet urenlang ‘bakken’. ‘Teveel zon is niet gezond’ geldt voor jong en oud. En wat betreft een zonnebak: Laat je kinderen daar absoluut geen gebruik van maken. Deze produceert UVA straling en dit geeft snel een bruine kleur maar het huideigen beschermingsmechanisme komt hierbij niet op gang, dus is de huid vogelvrij voor de sterk verouderende UVA straling. Het eigen beschermingsmechanisme komt wel op gang bij UVB straling maar moet wel ondersteund worden met een SPF 30 of SPF 50 op heel zonnige dagen!
6. Voorlichting
Uit een Duitse studie bij jonge kinderen is gebleken dat voorlichting over de zon de goede beschermingsgewoonten met een factor 5 doet toenemen. Dat is in ieder geval goed nieuws!
7. Baby’s en peuters
Artsen raden unaniem aan om kinderen tot 3 jaar helemaal uit de zon te houden. Hun huis is nog te kwetsbaar. Baby’s en peuters moeten ook in de schaduw worden ingesmeerd of laat ze een UV werend pakje dragen. Vraag de huidtherapeut om advies.
8. Voorkom dehydratatie
Geef je kind geregeld een glas water, geef zelf het goede voorbeeld: ook jij wilt toch een mooie sterke huid houden? Bovendien voorkomt het regelmatig drinken van water een zonnesteek en misselijkheid.
Heb je vragen over je huid of dat van je kind en de zon? Stap gerust eens binnen. Ik sta je graag te woord.
Ik wens je een hele fijne vakantie toe met stralende dagen!