Heb jij last van chronische ontstekingen in de huid én daarnaast last van winderigheid, krampen in je buik of diarree? Er kan een verband zijn.
Stress
Laten we bij het begin beginnen. Het lijkt erop dat huidklachten verergeren wanneer er sprake is van stress. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar dit gegeven. Hieruit blijkt dat stress ontstekingen in de darmen tot gevolg kan hebben. Deze darmontstekingen komen vervolgens weer tot uiting in de huid. Dat niet alleen, een onrustige darmflora kan vermoeidheid en stemmingsstoornissen veroorzaken.
Wat hebben je darmen met je hersenen te maken?
Wanneer je darmen zijn ontstoken, kunnen ze hun werk niet goed doen. Belangrijke stoffen die normaal gesproken door de darmen worden gefilterd, kunnen daardoor niet goed door ons lichaam worden opgenomen. Je zou kunnen zeggen dat we dan onvoldoende brandstof binnen krijgen. Met vermoeidheid als mogelijk gevolg.
De ontstekingsstoffen daarentegen worden wel voldoende doorgelaten door de darmen. Deze gaan direct naar de hersenen. Dit kan tot uiting komen met stemmingswisselingen. Hoe je het ook went of keert, de darmen, hersenen en huid staan met elkaar in verbinding.
Het is dus van belang om stress te beperken en te zorgen voor voldoende goede voedingsstoffen door gezond te eten. Maar wat nu als je al last hebt van je darmen?
Hoe komt het dat ontstekingsstoffen door de darmen in het lichaam terecht kunnen komen?
In de dunne en dikke darm zitten kleine kanalen die tussen de cellen van de darmwand zitten, welke “tight junctions” genoemd worden. In principe passen hier de ongewenste stoffen, zoals de ontstekingsstoffen, niet doorheen. Wanneer dit wel gebeurt is er sprake van een lekkende darmsyndroom en is het belangrijk om uit te zoeken wat hier de oorzaak van is. Er kunnen diverse factoren zijn die een lekkende darm tot gevolg kunnen hebben. Te beginnen bij onze voeding. De meest voorkomende oorzaak is overmatig gebruik van gluten. Maar ook overmatig gebruik van suiker, zuivelproducten of alcohol zijn boosdoeners.
Daarnaast kunnen een candida-infectie, darmparasieten of bacteriën een lekkende darm veroorzaken. En tot slot kan de oorzaak ook nog worden gezocht in medicijngebruik of giftige stoffen als kwik en pesticiden.
Hoe herken je een lekkende darm?
De volgende symptomen worden gezien bij de het lekkende darm syndroom:
Problemen bij de vertering, zoals opgeblazen gevoel, diarree of winderigheid
Seizoensgebonden allergieën
Hormonale schommelingen
Nieuwe diagnose van auto-immuunziekte
Chronische vermoeidheid of fibromyalgie
Stemmingsstoornissen
Huidklachten met ontstekingsreacties, zoals eczeem, rosacea of acne
Candida overgroei
Voedselallergie
Hoe krijg je je darmen weer rustig?
Let op je voeding
In eerste instantie is het belangrijk om de oorzaak van de overgevoelige darmen te achterhalen. Vaak is het een voedingsmiddel welke klachten geeft. Om erachter te komen welk voedingsmiddel dit is, kun je een dagboek bijhouden waarin je opschrijft hoe je je voelt na het eten van voedingsstoffen die de veroorzaker kunnen zijn. Vaak wordt gekeken naar suikers, melkproducten, gluten, gist en alcohol.
Zorg dat je goed kauwt op je eten.
Het klinkt misschien wat raar maar de vertering begint al in de mond. Juist in het speeksel zitten verteringsenzymen voor het verwerken van de voeding. Vervolgens komt de voeding in de maag. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende maagzuur aangemaakt wordt. Bij een tekort aan maagzuur wordt de voeding niet volledig verteerd in de darmen en krijgen we onvoldoende voedingsstoffen binnen.
De belangrijkste oorzaken van een maagzuur tekort zijn stress en alcohol. Een tekort aan maagzuur herken je gek genoeg wanneer het omhoog komt. De maag sluit zich dan niet af waardoor het in de slokdarm terecht komt.
Duik je medicijnkastje in
Antibiotica en medicijnen kunnen de darmen verslechteren.
Een kuur doet wonderen
Ook een sap-vasten-kuur kan baat hebben. Hiermee geef je je de darmen de rust om te herstellen. Doe dit nooit op eigen houtje maar bespreek dit met een voedingsdeskundige.
Gebruik supplementen
Supplementen die ingezet kunnen worden om de aanmaak van de darmwand te ondersteunen zijn lactoferine, magnesium, zink en glutamine.
Wil je meer weten over je huid en je darmen? Maak gerust een afspraak voor adviezen.