Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerder nagels van de voeten maar het kan ook voorkomen aan de handen. Er wordt ook wel gesproken van kalknagels omdat de kleur soms wit kan zijn van de nagelplaat. Het is een ontsierende aandoening en de nagels kunnen er “vies” uitzien. Als de nagel erg verdikt raakt en in de schoen als het ware opbolt dan kan het pijnlijk zijn bij lopen of sporten. Medisch gezien kun je er honderd mee worden. Hoewel het kalknagelprobleem pas echt grote vormen ging aannemen toen de mensheid overging op het dragen van schoeisel, zijn kalknagels een probleem van alle tijden en van alle volkeren. Tot op de dag van vandaag weten echter maar weinig mensen dat die kalknagels bijna altijd het gevolg zijn van een schimmelinfectie. “Kalknagels” zijn dus vaak schimmelnagels. In Nederland lijdt naar schatting 2 tot 13 van de bevolking aan schimmelnagel(s).
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Schimmels hebben zogenaamde “sporen “ en deze zullen zich verspreiden. Overal in onze leefomgeving zijn er sporen van schimmels, het is dus zo dat wij als mens er makkelijk mee in contact kunnen komen.
Als de menselijke weerstand verminderd is dan kan er een infectie ontstaan, welke je op kunt lopen door o.a. verblijf in vochtige ruimten of als gevolg van het niet zorgvuldig afdrogen van de voeten. In schoenen en synthetische sokken gaat de vochtige huid “smetten” en de basis voor een infectie wordt gelegd. Als je eenmaal een infectie hebt, ben je zelf de verspreider van de schimmelsporen en ben je dus een bron van besmetting voor anderen.
Een schimmelinfectie verloopt in verschillende stadia. Bij de meest voorkomende vorm begint de infectie bijna altijd in een hoekje van de nagel. Dit plekje verandert langzaam van kleur en wordt wit of geel. Het plekje breidt zich langzaam uit totdat de hele nagel is aangedaan. In een later stadium kan de nagel geheel gaan verkleuren, deze wordt soms zelfs bruin. De infectie zorgt er voor dat de nagels verdikken, verharden, vervormen en ook kunnen ze splijten. De nagel kan uiteindelijk los laten. De infectie zit aan de onderkant van de nagelplaat en in het nagelbed. Daardoor is de schimmel niet goed bereikbaar voor medicatie welke oraal wordt ingenomen.
Meestal zijn de afwijkingen bij een schimmelnagel zo kenmerkend dat de diagnose op het blote oog kan worden gesteld. De afwijkingen kunnen ook misleidend zijn voor de diagnose. De nagelafwijkingen kunnen namelijk ook passen in het kader van diverse chronische niet- besmettelijke huidziekten, zoals psoriasis, lichen ruber planus of een eczeem. Daarom is het belangrijk dat de huidtherapeut vooraf een anamnese afneemt. Indien er twijfel bestaat of de genoemde huidziekten een rol spelen, kan er gekozen worden voor een test, een kweek genoemd.
In de kliniek behandelen wij de schimmelnagels met laser. Een laserbehandeling tegen schimmelnagels berust op selectieve verhitting van de nagelplaat waardoor schimmels gedood worden. Het beste is om alle tien (vinger-of teennagels) tegelijkertijd te behandelen in een dezelfde sessie, ook al zijn niet alle nagels zichtbaar aangedaan. Dit in verband met de sporen, welke overal aanwezig (kunnen) zijn. Omdat de nagels langzaam groeien, circa 1 mm per maand, zien we het beginnend effect van de behandeling pas na 3 tot 6 maanden. Meestal zijn er 1 tot 4 laserbehandelingen nodig om de nagelplaat schoon te krijgen. Om een geheel beter beeld te krijgen (genezing is niet 100 mogelijk) moet men denken aan 1 tot 1,5 jaar. Als de nagel schoon is, is het belangrijk om altijd alert te blijven op het krijgen van een nieuwe infectie. De gevoeligheid voor schimmelinfecties is groot gebleken.
Naast de behandeling met laser is het goed om thuis de huid en de nagels te verzorgen met ondersteunende producten. De huidtherapeut vertelt u daar graag meer over bij het eerste consult. U ontvangt dan tevens een overzicht van adviezen inzake preventie.