‘Laatst kwam er een jonge vrouw bij ons langs die vertelde ontzettend veel last te hebben van puistjes op haar rug, iets waar ze zich erg ongemakkelijk bij voelt. Ze is dol op zwemmen en doet graag mee aan wedstrijden. Maar ze wordt daarin belemmert door de schaamte voor haar huid.
Dit is een van de vele verhalen van cliënten die bij ons komen met acne.
Deze huidaandoening manifesteert zich d.m.v. onder andere puistjes en mee-eters. Dit kan je sociale leven enorm op zijn kop zetten. Niet alleen wanneer je puber bent. Ook als volwassene kunnen puistjes en mee-eters je dagelijks leven beïnvloeden.
Over acne vulgaris en comedonen
Er zijn verschillende soorten acne. Hoewel het een fabel is dat alleen pubers er last van hebben, is de meest bekende en meest voorkomende vorm nog steeds die waarvan wij zeggen: jeugdpuistjes. In medische termen acne vulgaris genoemd. Samen met de genoemde “mee-eters” (medische term is: comedonen) zijn zij de boosdoeners van een ontsierde huid. Hierdoor kun je je onzeker voelen. Acne komt het meest in het gezicht, in de hals en op de rug voor.
De belangrijkste oorzaak? Hormonen.
Het rode ontstoken bultje (soms met een gele punt) is het resultaat van een proces dat in je huid plaatsvindt Dat proces ziet er als volgt uit:
Je huid bestaat uit 3 lagen. De bovenste laag heet opperhuid. De bovenkant van de opperhuid heet hoornlaag. En de cellen die zich daar bevinden heten hoorncellen. Dit zijn dode huidcellen die de huid beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Tijdens de pubertijd zijn er 3 dingen aan de orde:
- Je talgklieren zijn vergroot.
- Je maakt meer cellen aan.
- Je hormonen zijn van slag.
Doordat je hormonale situatie niet in balans is, wordt er meer talg geproduceerd. De talgklieren vullen zich. Doordat ze groot zijn raakt het talgkliertje erg vol. De hoornlaag (de dode huidcellen aan het huidoppervlak) sluiten de uitvoergangen van de talgklieren af. Er kan geen talg afvloeien aan het huidoppervlak. De bacteriën gaan ook een rol spelen. Deze veroorzaken een ontsteking in de huid. Die ontsteking zie je als een bultje (puist genoemd) verschijnen aan het huidoppervlak.
Deze ontstekingen (medische term pustels) of talgpropjes (medische term comedonen, oftewel mee-eters) kunnen niet vanzelf uit de huid komen, althans niet zonder schade.
Wat hebben helmen en zweetbandjes met puistjes te maken?
Wij krijgen vaak de vraag of puistjes en mee-eters kunnen ontstaan door stress of verkeerde voeding. Als je informatie opzoekt hierover, spreken de verschillende websites elkaar soms tegen. Er zijn wel onderzoeken naar de invloed van voeding op acne gedaan maar de invloed is niet voldoende sterk bewezen, vinden de artsen.
Door onze jarenlange ervaring zijn wij van mening dat stress en voeding wel degelijk kunnen bijdragen aan een verslechtering van acne. Bij stress is je huid vatbaarder voor bacteriën. Dit is een ingewikkeld proces, maar als het lichaam extreme spanning ervaart dan vergroot dit de kans op meer aanmaak van talg en op het ontstaan van ontstekingen. Hoe meer bacteriën er aanwezig zijn, hoe groter de kans op het ontstaan van ontstekingen. Bacteriën zijn overigens dol op o.a. sportbandjes, scooterhelmen en dikke lagen make-up. Kun je dit vermijden? Doen!
Over voeding en puistjes is veel te doen. Daarover schrijven wij binnenkort een apart blog. Onze orthomoleculair voedingsdeskundige Britta Meijers heeft onlangs aangegeven dat koemelk één van de producten is waardoor de huid onrustig wordt. Heb je last van puistjes? Dan kan het helpen om dit product te schrappen uit je voedingspatroon. Net als (geraffineerde) suiker, ook een boosdoener.
Wat kun je beter NIET doen.
Je weet nu hoe puistjes ontstaan. Maar hoe kom je ervan af?
Hoe vaak kijk je ‘s ochtends in de spiegel en zie je dat je meer puistjes en vlekjes hebt gekregen omdat je er s avonds niet vanaf kon blijven?
Ons advies; AFBLIJVEN! Hoe moeilijk het soms ook is, knijp je puistjes niet uit. De schade die je aanricht kan een grotere ontsteking tot gevolg hebben of zelfs littekens en pigmentverkleuringen tot gevolg hebben. Dit is een blijvende schade die lastiger te behandelen is.
Wat kun je zelf WEL doen?
Helaas kun je zelf niets anders doen dan van je puistjes afblijven. Wat je zelf wel kunt doen is goed reinigen. Daarmee bedoelen we dat je de juiste producten gebruikt.
Elke huid is anders. Ieder heeft een persoonlijke aanpak nodig. De huidtherapeut kan jou na een huidanalyse vertellen welke producten jij het beste kunt gebruiken. Bij ons kun je een gratis consultgesprek aanvragen.
Daarnaast kun je letten op je voeding. Zorg dat je voldoende water drinkt en dagelijks een ruime hoeveelheid verse groente en fruit eet. Vermijd producten als cola, witbrood, zoetigheid en al die andere dingen waarvan je weet dat ze niet gezond kunnen zijn.
Laat je door een van de huidtherapeuten in onze kliniek goed informeren en start vandaag nog met het maken van een plan waardoor jouw huid er over een korte periode beter kan uitzien!
Meer informatie over acne kun je lezen op onze website