Oorzaak xanthelasma
Bij de meeste mensen is de oorzaak van xanthelasma niet aan te duiden. Soms is xanthelasma erfelijk bepaald, bij onderlinge vetstofwisselingsstoornissen. Diabetes en een hoog cholesterolgehalte in het bloed spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van xanthelasma. Het teveel aan vetbolletjes, cholesterol en triglyceriden in het bloed leidt tot afzetting van vetten in de cellen van het bindweefsel. Ook aderverklalking kan een relatie hebben met xanthelasma.
Behandeling van xanthelasma
Xanthelasma is voor de huidtherapeut gemakkelijk te herkennen. Het is vooraf goed om te kijken naar de oorzaak en om de vetgehaltes in het bloed te laten controleren. Zo weet u of er aanvullende (medicamenteuze) therapie nodig is.
Het is mogelijk om xanthelasma door middel van uitwendige behandelmethoden te verminderen. Bij Huidkliniek Amsterdam Zuid behandelen we xanthelasma met elektrocoagulatie en cryotherapie. Bij elektrocoagulatie gebruiken we een klein naaldje en een elektrisch stroompje die de plaques heel secuur vanaf het oppervlakte van de huid verhitten. De verhevenheden worden verweekt en zullen daarna verschrompelen. Bij cryotherapie gebruiken we een stikstofpen waarbij we de verhevenheden heel precies kunnen bevriezen.
Na de behandeling zijn er enkele oppervlakkige korstjes zichtbaar rondom de ogen. Deze vallen er na enkele dagen af. Er zijn een paar behandelingen nodig. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de oorzaak en de uitgebreidheid van de vorm van xanthelasma. Daarbij is het mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en dat onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.