Bij tien graden celsius en een beetje zon op de autoruiten heb ik het bloedheet, als ik dan ook nog te veel kleding aan heb, dan loopt het zweet mij over de rug. Ik kan ook prima buiten lopen in de winter met een bloesje aan en mijn jas open. Mijn collega echter heeft het altijd koud en leeft pas op zodra de thermometer de twintig graden laat zien.
De één wil de kachel graag flink hoog en de ander juist een graadje lager. Omdat je huid uitdroogt op het moment dat het te warm of juist te koud is, ging ik op onderzoek uit om te achterhalen of er een gemakkelijke manier is om het voor iedereen behaaglijk te maken.
Wat blijkt, er zijn werkelijk oorzaken te noemen waardoor je het altijd koud of juist warm hebt.
Hoe regelt je lichaam temperatuur?
Laat ik bij het begin beginnen. De gevoelstemperatuur. Het is handig om te weten hoe je lichaam dit regelt. Dit gebeurt in je hersenen. De hypohalamus is onze thermostaat die regelt dat onze lichaamstemperatuur 37 graden is. Je lichaam zal deze interne temperatuur altijd proberen vast te houden. Dit wordt geregeld door cellen in de hersenen en de huid. Deze sporen kou of warmte op en zorgen ervoor dat haar- en bloedvaten verkleinen (zodat de huidtemperatuur lager wordt, dus warmte blijft binnen) of vergroten (zodat de huidtemperatuur hoger wordt, dus warmte wordt afgestaan.)
Verschillende aspecten kunnen ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur dreigt te dalen of juist te stijgen. Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer.
(over)gewicht en lichaamstemperatuur
Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol.
Doordat vet isoleert, hebben extreem zware mensen het vaak eerder warm. Vergelijk het met het aanhebben van een jas die je niet kunt uittrekken. Organen van mensen met extreem overgewicht blijken ook warmer te zijn in vergelijking met mensen die een normale BMI hebben (Body Mass Index) Warme handen zijn te verklaren doordat de warmte die bij de organen wordt geproduceerd via het bloed naar de handen gaat. Hierdoor zijn de handen warm en voelt de buikwand kouder aan. Dit gebeurt ook wanneer je net hebt gesport. De handen zijn als het ware de radiatoren van het lichaam.
Misschien is het je weleens opgevallen dat slanke mensen vaak koude handen hebben. Slanke mensen hebben minder vet en missen deze extra warmte. Het lichaam vindt het niet nodig een teveel aan warmte te laten verdwijnen en houdt de aanwezige warmte graag vast. Om dit te doen knijpen de bloedvaten in de huid samen. (constrictie). Zo kan er minder warmte via het bloed in de handen komen.
Klein maar (niet) fijn
Tenminste,… niet als het om kou gaat. Kleine mensen en kinderen hebben ten opzichte van hun lichaamsinhoud een groter lichaamsoppervlakte dan grote mensen. In verhouding moeten kleine mensen dus meer lichaamsoppervlakte warm zien te houden waardoor warmte eerder verloren gaat. Brrrr,….
Vrouwen
versus
mannen
Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?
Dit heeft 3 oorzaken.
- Gebleken is dat bij vrouwen minder bloed stroomt naar het uiteinde van het lichaam. Bij vrouwen worden de organen efficiënter van warmte te voorzien. Hartstikke handig van moeder natuur. Maar het gevolg is dat wij vrouwen eerder last hebben van koude handen en voeten dan mannen.
- Vrouwen hebben meer van het vrouwelijk hormoon oestrogeen dan mannen. Dit hormoon beïnvloed de lichaamstemperatuur. De hoeveelheid oestrogeen veranderd gedurende de cyclus. De lichaamstemperatuur bij vrouwen ligt tijdens de menstruatie 1 graad lager dan normaal.
- Vrouwen hebben over het algemeen veel minder spiermassa dan mannen. En spieren hebben de eigenschap om warmte op te wekken, zodra ze aan het werk worden gezet. We kunnen stellen, hoe meer spiermassa, hoe behaaglijker het is.
Hoe ouder hoe kouder!
Hoe ouder je wordt, hoe lager je stofwisseling wordt. In dat geval ga je steeds minder warmte produceren. Geen wonder dat de kachel bij oma op 22 graden staat!
Andersom geldt het overigens ook. Wanneer je stofwisseling stijgt krijg je het eerder warm. Mensen die veel sporten en bewegen hebben het minder vaak koud dan de mensen die weinig tot niet sporten. Omdat door regelmatig sporten je stofwisseling stijgt.
En wist je al dat wanneer je veel buiten bent, je eerder in staat bent om je stofwisseling te versnellen waarmee warmte wordt opgewekt? Je collega die op kantoor graag de kachel nog hoger wil kan misschien beter even een blokje om.
Roken en kou
Tegenwoordig moet je overal buiten roken, maar dat heeft niets te maken met het feit dat rokers het doorgaans eerder koud hebben dan niet rokers.
Wanneer onze cellen kou opsporen en daarbij haar- en bloedvaten verkleinen, vertraagt de bloedcirculatie. Gevolg is dat je het koud krijgt. Je lichaam doet dit om je te waarschuwen. Zou je lichaam dit niet doen, dan kunnen we onderkoelt raken. Gebleken is dat dit proces sneller in gang wordt gezet bij rokers.
Conclusie
Mensen die het altijd koud hebben zeuren niet. Er zijn wel degelijk aanwijsbare factoren waardoor de ene persoon het eerder warm of koud heeft dan de ander. Het is niet mogelijk om het voor iedereen behaaglijk te maken in huis of op de werkvloer. Grote kans dat je huid te lijden heeft onder de temperatuur die te koud of te warm is.
Een goede dagelijkse hydratatie is belangrijk! Blozen of frozen: verzorg haar goed! Wil je weten wat jouw huid nodig heeft? Laat je adviseren door de huidtherapeut.