Gevulde speculaas, pepernoten, kerststol, marsepein, de feestdagen komen er weer aan. Alle verleidingen zijn weer prachtig uitgestald in de winkels. Hoe lekker allemaal! Knap als je daar aan voorbij kunt lopen en vanaf kunt blijven.
Want bij het zien van al dat lekkers wordt er iets getriggerd in je hersenen waardoor de suikerbehoefte wordt geactiveerd. Dat heeft te maken met het menselijk verlangen naar zoetigheid in relatie tot de pieken in je bloedsuikerspiegel. Hoe dat zit lees je in dit blog.
3 pepernoten is gelijk aan 1 suiker
Een keer zondigen kan natuurlijk geen kwaad. Maar voor je het weet heb je hier en daar al een handje pepernoten gepakt en voedt je je lichaam met suikers die gewichtstoename vermoeidheid en een slechte huid tot gevolg kunnen hebben. Althans, wanneer je regelmatig snoept. Het kan dan een gewoonte of zelfs een verslaving worden. In dat geval is het goed om afspraken met jezelf te gaan maken. Ook in de decembermaand.
Wist je dat? Dat 3 pepernoten hetzelfde effect hebben op jouw lichaam als 1 suikerklontje? Pepernoten en ander decemberlekkers zitten boordevol geraffineerde suikers en hebben verder totaal geen voedingswaarde. Ook niet de glutenvrije pepernoten die tegenwoordig te koop zijn.
Deze pepernoten worden als “heel gezond” aangeprezen, maar laat je niet bedotten! Ook deze kun je beter overslaan. Het blijven dikmakers.
Daarom word je moe van suikers
Herken je dat? Je voelt je moe en futloos en je hebt geen idee hoe dit komt. Je denkt er wellicht niet snel aan, maar geraffineerde suikers kunnen de boosdoener zijn. Deze suikers zitten niet alleen in al het lekkere snoepgoed. Ze worden ook toegevoegd aan vele dagelijkse levensmiddelen. Grote kans dat je, zonder dat je het zelf beseft, teveel geraffineerde suikers binnenkrijgt.
Na inname van deze suikers gaat de bloedsuikerspiegel pieken. Na een piek volgt een suikerdip. Hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer het lichaam gaat werken en hoe meer je bloedsuikerspiegel daalt en zelfs op een te laag niveau kan komen. Op dat moment zenden je hersenen uit dat je energie in de vorm van suikers nodig hebt. Als je dat oplost door opnieuw iets met suiker te eten kom je in een verslavend patroon terecht.
Dat ene pepernootje is dus riskanter dan gedacht, een suikerverslaving ligt op de loer. En naast vermoeidheid heeft dat ook uitwerking op de huid
Bij teveel suikerinname treedt er glycatie op, waardoor de huid haar stevigheid en zelfs haar kleur verliest. De huid oogt dan minder fris.
Pas op voor lightproducten
Geraffineerder suikers, ook wel snelle koolhydraten genoemd komen onder andere voor in bewerkte granen, suiker, honing, chocolade, diverse zoetstoffen, pasta, witbrood, pizza, cake en koekjes, witte rijst enzovoort.
De voedingsindustrie heeft daar iets op bedacht. Suikers worden vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Deze producten worden op de markt gebracht bijvoorbeeld als ‘gezonde’ lightproducten. Maar pas op! Deze producten houden een eventuele suikerverslaving juist in stand, aldus Ori Hofmekler, voormalig hoofdredacteur van een Amerikaans tijdschrift over gezondheid en auteur in een van zijn boeken.
De vervangende suiker brengt je hele stofwisseling in de war.
Zo voorkom je suikerverslaving
Hoe voorkom je dat je een “sugar addict” wordt? Neem de regie over je gedachten; verander je mindset. Spreek met jezelf af dat je alleen op 5 december,
eerste kerstdag en oudejaarsdag zondigt met speculaas of oliebollen of die schandelijk lekker kersttoetjes. Neem een kleine portie. Dan eet je gezellig mee en kun je toch genieten! Heb je een moeilijk moment? Beeld jezelf bijvoorbeeld in dat velen met hun handen in een bakje pepernoten graaien of dat je na de feestdagen moe en fitloos het nieuwe jaar begint. Dat helpt mogelijk al om te minderen of om de zoetigheid te laten staan.
Begin vandaag! Immers, alle goede voornemens vragen om een goede voorbereiding. En waarom wachten op 1 januari? Wees lief voor jezelf en kies het beste voor jezelf.
Zo eet je wel gezond
Wat is wel gezond? Hofmekler legt uit dat het er echt om gaat je lichaam de juiste brandstof te geven. Wanneer je het lichaam gaat voeden met de juiste gezonde en pure voedingstoffen en kiest voor ‘goede’ koolhydraten zal die enorme trek in zoetigheid echt verdwijnen.
Mijn advies: Begin met een goed ontbijt wat kan bestaan uit: havermout, muesli, omelet met groenten, smoothie van groenten met fruit, volkorenbrood, rosbief of kaas. Je krijgt dan een voldaan gevoel en bent uren vrij van een hongergevoel en je hebt energie. Tussendoor maaltijden kunnen bestaan uit rijtwafels, crackers, avocado, rauwkost, salades, of gewoon een boterham met kaas. Je houdt de bloedsuikerspiegel constant en de behoefte aan zoet laag. Vermijd suikerhoudende dranken. Dus ook geen light dranken. In de avond kun je vlees of vis nuttigen met groente of volkorenproducten.
Er zijn heel veel lekkere dingen die je met plezier kunt eten in de december feestmaand. Zo wordt het toch nog een heerlijke eetmaand.
En als je de suikerbehoefte overwint en dat zelfs in de komende periode, dan geef je jezelf een mooi cadeau: fit en energiek het nieuwe jaar in!
Ik wens je fijne feestdagen toe en een gezond en energiek 2018!
En wil je meer informatie? Vraag gerust om advies.
Hartelijke groeten Patty Wakker
www.facebook.com/slimenfitwakker