In de overgang? Gun de huid wat extra vet!
Vet? Ik hoor je denken dat je daar misschien juist van af wilt, een vette glimmende huid.
Nou die overgang maakt dat je huid juist vraagt om vet, wees lief voor je huid en verzorg haar goed, een gezonde huid laat je stralen en dat kun je in de overgang goed gebruiken!
Veroudering van de huid begint zichtbaar te worden rond de dertig en beleeft een piek tijdens de overgangsjaren. De huid verliest veerkracht, soepelheid en stevigheid. Dit heeft alles te maken met de vernietigende afbraak van bindweefsel, dat is opgebouwd uit stevige collageenvezels en soepele elastinevezels.
In de overgang neemt de voorraad collageen met maar liefst dertig procent af, blijkt uit onderzoek. De fibroblasten die collageen- en elastinevezels vormen, worden met het kimmen der jaren minder actief. Niet alleen de hoeveelheid vezels loopt daardoor terug, ook de kwaliteit ervan. Bovendien worden enzymen actief die de collageen-en elastinevezels gaan afbreken.
Verlies van bindweefselvezels betekent ook dat opgeslagen vet in de onderste huidlaag minder goed wordt ondersteund. Daardoor krijgt de zwaartekracht – sorry dames – vrij spel. Vrouwen klagen over ingevallen wangen en wallen. En of dat nog niet genoeg is, zijn er ook ineens allemaal kleine adertjes zichtbaar in het gezicht, met name op neus en wangen. Dat komt weer omdat bloedvaten in de huid minder goed samentrekken door de verminderde elasticiteit.
Die adertjes zie je ook beter, omdat de huid bij vrouwen op leeftijd dunner wordt. In de bovenste huidlaag vernieuwen huidcellen minder snel. Rond het twintigste levensjaar wisselt de bovenste huidlaag nog vrolijk elke vier weken. Vanaf de vijftig is het zwoegen en kost dit de huidcellen bijna twee keer zoveel tijd. Omdat zich ook minder huidvetten vormen, verzwakt de huidbarrière en houdt de huid minder goed water vast. Bovendien vermindert de talgvorming. Met als gevolg een droge, doffe huid waar schadelijke indringers makkelijker doorheen dringen.
Net zoals bij acne, zijn geslachtshormonen de grote boosdoener van al deze overgangsellende. In de puberteit stijgen de spiegels van geslachtshormonen. Door een overdosis testosteron draaien talgklieren overuren, vandaar die puistjes. Maar er gebeuren ook goeie dingen in deze tienerjaren. Een hoge oestrogeenspiegel stimuleert de aanmaak van vochtbinders, huidvetten en collageenvezels die de huid lekker stevig en vol maken. Oestrogeen heeft niet voor niets de bijnaam: mooie-huid- hormoon.
Tijdens de overgang keldert het oestrogeengehalte drastisch met alle gevolgen van dien. By the way: mensen met veel onderhuids vetweefsel genieten wat langer van de mooie effecten van oestrogeen. Want onderhuids vetweefsel blijft altijd een beetje oestrogeen en oestradiol aanmaken, tot lang na de overgang. Een klein lichtpuntje.
Maar er zijn toch ook vast allerhande crèmes, maskertjes en serums om tegen overgangskwalen op te smeren? Ja en nee! Tegen de vernietigende kracht van de natuur is geen cosmetica opgewassen. Al zijn er wel een paar dingen die we kunnen doen.
Vroeg beginnen om huidveroudering af te remmen! Vrouwen die halverwege de dertig starten met de juiste bouwstenen, zoals vitamine C, houden de collageenvorming op peil. Is de afbraak van collageenvezels tijdens de overgang in volle gang, dan kunnen we alleen nog ons best doen om dit proces met goede ingrediënten te vertragen. Na de pensioengerechtigde leeftijd heeft dit helaas niet meer zoveel zin.
Blijf onze opperhuid beschermen!
Vanaf een bepaalde leeftijd is huidveroudering simpelweg niet meer tegen te houden. En hebben cosmetica geen invloed op wat in de dieper gelegen dermis gebeurt. Dat neemt niet weg dat die bovenste huidlaag wel degelijk blijft vragen om extra bescherming. Hoe oud we ook zijn: vetten, hydratanten en antioxidanten smeren is altijd zinvol!
Goede vetten en hydratanten ondersteunen de huidbarrière en vochtvasthoudende capaciteit van de opperhuid. Een sterke huidbarrière met voldoende vocht beschermt tegen schadelijke indringers. Ook antioxidanten blijven trouwe dienaars van de huid op leeftijd, want vrije radicalen zijn er altijd en overal.
Geef de huid wat extra vet!
Met wat extra vet en vocht zien we er een stuk beter uit. Door het smeren van hydratanten zwelt de huid een klein beetje op, hij wordt gladder en rimpels lijken minder diep. Het effect van hydratanten is helaas wel tijdelijk. Het vocht in de opperhuid verdampt gedurende de dag. Met vetten houd je dit verdampingsproces iets tegen. Gun de kwetsbare huid in de overgang dus gerust wat extra vet. Als bescherming van de huidbarrière én voor een verbeterd huidbeeld.
Vraag uw huidtherapeut om een goed huidadvies en een goed productadvies, wees lief voor uw huid: Love your skin!
Met vriendelijke groet,
Lavienja Schreurs-Braam